Wat is mooi?

Gepubliceerd op 6 augustus 2024 om 12:48

Mijn dochter van zes komt naast me zitten op het strandbedje waar ik op zit. Ze bekijkt me van top tot teen en die zorgelijke blik in mijn ogen zal haar niet ontgaan. Nova ontgaat namelijk niks, opmerkzaam dat ze is. En ze vergeet ook zelden iets.
'Vind jij jezelf mooi?'
Oef. Die vraag had ik niet helemaal aan zien komen. Of toch wel, want na een week op vakantie kijk ik steeds minder vrolijk naar mijn ontblote lijf.

Ik ben nooit super zeker of onzeker geweest over mijn lijf. Natuurlijk zijn er altijd mindere punten, maar ik was altijd stabiel. Dat wil zeggen dat zolang ik mij kan heugen ik dezelfde kledingmaat heb en aan wegen doe ik niet. Ik sport al mijn hele leven en gezond eten vind ik sowieso belangrijk.

Op dat moment besefte ik heel goed dat hoe ik naar mezelf kijk, invloed heeft op hoe zij zichzelf zal zien. Nova vindt mij mooi, goed zoals ik ben. Als ik dat nu ontkracht, zal ze ook gaan twijfelen aan wat er over haar wordt gezegd. Maar ik vond liegen ook geen optie, dus zei ik:
'Vaak wel, maar soms ook even niet. Als ik mij niet goed voel bijvoorbeeld.'
Ik maak er tegenover de kinderen geen geheim van dat ik op dit moment niet helemaal mezelf ben en last heb van 'slechte dagen.'

De onzekerheid die ik voelde, had ook helemaal niks te maken met mijn lijf. Sinds mijn burn out hang ik aan elkaar van onzekerheden. Dat hele 'ben ik wel goed genoeg?' staat sindsdien in de schijnwerpers. Op dagen dat ik mij niet goed voel, straalt dat in alles door dus zie ik er ook niet goed uit. Waardoor op dagen dat ik me wel goed voel, dit ook zichtbaar is en ik complimenten krijg (zie mijn vorige post 😉).

 

Dat heeft op dat moment helemaal niks te maken met het opdoffen van mezelf. Want de mooiste foto tot nu toe is zonder bril of make-up, zonder mooie kleding, mijn haren wild opgedroogd in de wind. Maar wat je ziet is het gevoel van vrijheid, de zon op mijn snoet en de liefde die ik voel voor mezelf en mijn gezin op dat geluksmoment. Dát is schoonheid en dat is wat ik mijn dochter hoop te laten zien 🩷.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.